Finlands Bombs Roihuvuori

Hard Rock House 26.11.2016 – Kansalaistottelemattomuus, Ydinperhe & Diskelmä

Itä-Helsingin Roihuvuoressa sijaitsevassa Hard Rock Housessa järjestettiin marraskuun viimeisenä lauantaina hc punk-iltamat. Tapahtuma oli nimetty Finlands Bombs Roihuvuoreksi. Hard Rock House on noin 133 000 asukkaan Itä-Helsingin ainoa baari, jossa on lähes joka viikonloppu keikkoja rapista punkkiin, rockabillystä indierockiin. Lähiöbaareille tyypilliset cover bändit puuttuvat ainakin tulevasta ja viime kuukausien ohjelmasta.

Elämme punkin vuotta. Yhdysvalloissa 60-70 luvun vaihteessa alkunsa saanut ja 70-luvun lopun brittinuorten keskuudesta maailmanlaajuiseksi ilmiöksi ponnahtaneen musiikkityylin alkuperäisenä ideana oli kritisoida luokkaeroja, epätasa-arvoa ja laajaa nuorisotyöttömyyttä. Tämä rock musiikin alalaji ja aatesuunta on jäänyt elämään ja kokenut monenlaisia muutoksia ja versioita historiansa aikana, aina rajusta hc punkista ysärin kaupalliseen punk poppiin.

26.11.1976 julkaistiin erään bändin ensimmäinen single, joka oli nimeltään Anarchy In The UK.

Nyt 40-vuotta myöhemmin Sex Pistolsin managerin poika poltti Thamesilla 6 miljoonaan euron edestä omistamaansa punk historiaa, vastalauseena punkin kaupallistumiselle. Hänelle tähän tempaukseen viimeisenä pisarana oli Englannin kuningattaren julistettua vuosi 2016 Punkin vuodeksi. The Year of the Punk. Rikkaat rikastuu ja köyhät köyhtyy entisestään ja 90-vuotias Elisabeth julistaa vuoden punkin vuodeksi, kun juuri hänen edustamaansa systeemia vastaan koko punk on syntynyt.

God Save The Queen.

Helsingissä osataan järjestää samalle illalla ja samalle kohderyhmälle mahdollisimman monta keikkaa. Osa 84. Roihiksen lisäksi olisi ollut Bar Loosessa pientä hypetystä nauttiva laulu- ja soitinyhtye Huora, Sture 21:ssä Daggerplay, Lepakkomiehessä The Verticals ja Bar Dominossa The Pistones ja ruotsalainen Sabotage. Perjantaina ei taas ollut mitään mielenkiintoista missään, joten pystyi jäämään suosiolla kotiin. Nuoriso juhlii perjantaina ja vanhukset lauantaina.

Metrolla Herttoniemeen ja siitä dösällä Roihikseen. Paikan päällä heti kymmenen jälkeen. 7,5 euroa lippu ja narikka. Väkeä oli jo sen verta paikalla, ettei pöytien ääreen päässyt istumaan koko illan aikana. Stereotyyppisiä lähiöbaarin kantiksia tuulipukuineen ei näkynyt koko illan aikana. Ennen ensimmäisen bändin aloitusta näkyi olevan baarin sisään joku 20 ihmisen jono.

Ensimmäisenä orkesterina oli vuonna 2000 perustettu Helsinkiläinen hardcore/anarcho punk bändi Kansalaistottelemattomuus. Bändi on julkaissut useamman seiskan ja kaksi levyä. Parin ekan biisin ajan soundit oli huonot, mutta asia onneksi korjaantui. En tosin nähnyt missä miksauspöytä oli vai oliko sitä ollenkaan. Vai oliko joku piuha huonosti paikoillaan. Raivokas setti ja välispiikeissä haistateltiin mm. Soldiers Of Odineille ”Nazi Punks Fuck Off” tyyliin ja julistettiin sotaa apatiaa vastaan.

Seuraavana vuorossa oli Ydinperhe. Jonkun viisi kertaa olen bändin aiemmin livenä nähnyt ja yksi LP:kin löytyy levyhyllystä. Kahden ekan biisin ajan bändi sai soittaa kilpaa taustamusiikin kanssa, ennen kuin joku tajusi hiljentää stereot. Bändin laulaja ei tälläkään kertaa malttanut pysyä paikallaan vaan kävi useamman kerran yleisön seassa. Joku tyyppi innostui vielä nostamaan laulajan syliinsä kesken keikkaa. Kilariämmät taisi tulla ja Aamulla töihin ja illalla himaan olisi saanut kanssa tulla, mutta sitä ei tullut. Ehkä, en tiiä kun soittivat niin nopeasti noin minuutin pituisia kappaleitaan.

 

Hyvä känni päällä. Paikalle oli saapunut reilut sata henkeä, kaikilla tuntui olevan hyvä meininki. 

Viimeisenä esiintynyt Diskelmä oli entuudestaan nimeltä tuttu, mutta en ollut nähnyt bändiä aiemmin. Energinen setti, mutta mitään muuta ei jäänyt mieleen. Henkilökohtaisiin havaintoihin oli alkoholilla osansa.

Viimeisen bändin lopetuttuva paikalle saapuneella yleisöllä ei tuntunut olevan kiire mihinkään. Tavastian, Nosturin ja The Circuksen perinteinen “äkkiätäältävittuunjamuuallejuomaanhalvempaakaljaa” meininki puuttui. Tunnelma oli muutenkin kuin Lepakkomiehen keikoilla joskus 2008-2011, paitsi tuoppi maksoi 2.5 euroa enemmän kuin silloin aikoinaan Lepiksessä.

Melkein baarin edessä oli bussipysäkki josta pääsi yölinjan 94N bussilla takaisin kaupunkiin. Olin vielä varannut kaljaa laukkuun, niin bussin odottelu ja vajaan 20-minuutin paluu matka meni rattoisasti.

Systeemi(maailma ja yhteiskunta) ei todellakaan toimi, mutta punkin alkuperäinen idea elää ja voi hyvin ainakin Roihuvuoren keikkojen perusteella.

Viimeinen sammutti valot noin 02:30.

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *