Queen of Oi!-Punk – Jenny Woo Helsingissä

Ensimmäistä kertaa Suomessa vieraillut kanadalainen Jenny Woo oli saapunut esiintymään torstai-iltana Helsingin Merihaassa sijaitsevaan Sir Oliveriin osana Euroopan kiertuettaan.  Laulaja-lauluntekijänä operoiva Jenny Woo yhdistelee musiikissaan kantria, folkkia ja Oi!-punkkia eli suomeksi sanottuna akustista punkkia vähän räväkämmällä otteella.

Kuten kaikki sivistyneet ihmiset tietävät niin Oi!-punkkia voidaan myös kutsua myös nimillä Street punk ja Skinhead-punk. Käsittääkseni Oi-huuhdahtus on alunperin Cockney-slangia ja tarkoittaa samaa kuin ”moi”,”hei” tai ”Yo”, kun tutut ihmiset kohtaavat ja tervehtivät toisiaan. Tyylisuunta on saanut alkunsa 70-luvun Briteissä nimenomaan Skinhead-alakulttuurin parissa ja kuten kaikki sivistyneet ihmiset tietävät niin alkuperäisillä Skinheadeilla ei ole mitään tekemistä uusnatsien tai muun rasistisen urpoilun kanssa, vaikka Suomessa tulee tästä sanasta monilla ensimmäisenä mieleen juuri nämä natsi pellet. Suosittelen katsomaan This Is England leffan ja sitä seuranneet TV-sarjat, joista saa juuri sen oikean käsityksen mitä Skinhead-alakulttuuri oikeasti on. Suomessa tämä ns. Traditional Skinhead skene on käsittääkseni aika pieni, mutta Englannin lisäksi mm. Ruotsissa, Saksassa ja Kanadassa se on iso ja elinvoimainen alakulttuuri, jonka yhteiset arvot ovat aate ovat lähinnä: Working Class, Beer & Football, jotka kuuluvat musiikin sanoituksissa hyvin vahvasti. Genren viime vuosien ykkösbändeinä voisi pitää Booze & Gloryä, Bishop Greeniä ja ruotsalaista Perkelettä.

 

70-80-luvun vaihteessa rakennettu Merihaan harmaasta betonista koostuva asuinalue ei liikoja houkuttele sinne sijoittuvan satunnaisen bilettämisen tai muuttamisen suhteen. Asuntojen hinnatkaan eivät tänä päivänä ole edullisimmasta päästä, kuten ei muuallakaan Kehä ykkösen sisällä.

Saapuessamme keikkapaikan edustalle ei ollut aistittavissa suurta urheilujuhlan tunnetta. Sir Oliverin edustalla röökätessämme joku noin 40-vuotias harvahammas jäbä tuli kertomaan, että pitäisi päästä paskalle ja vaihtamaan housut kun baarin pitää kuulemma mennä siististi pukeutuneena tai jotakin vastaavaa tyyppi sössötti. Perus meno.

Jonkilaista kulttisuosiota omaava Jenny Woo on ehtinyt tekemään neljä levyä omalla nimellä, ollut mukana useissa eri bändeissä ja myöskin vieraillut useiden eri  Oi!-punk genren bändien levyillä ja kappaleissa.


Lähes näkymättömästä keikan ennakkomarkkinoinnista huolimatta paikalla oli eksynyt joku noin 70 henkilöä ja ennen keikan alkua illan tähti kierteli yleisön joukossa, jutteli ja antoi ottaa itsestään selfieitä kaikkien halukkaiden kanssa.

Noin tunnin kestäneen keikan aikana kuultiin Jennyn oman materiaalin lisäksi runsaasti covereita mm.  Cock Sparrerin Because You Young ja Perkeleen Heart Full Of Pride, jota pidetään jossain määriin epävirallisena Skinheadien kansallislauluna. Välillä show oli niin hurja, että Jenny sai tiputettua taustalakanansa ja keikan lopuksi hän innostui esiintymään vielä pöydän päällä.

Ihan hyvä keikka kokonaisuudessaan ja yleisö vaikutti tyytyväiseltä kokemaansa. Tämä artisti kannattaa käydä katsomassa livenä, mikäli se joskus sattuu olemaan mahdollista.

 

 

 

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *